کنترل کیفیت در تولید خوراک دام و طیور وآبزیان
کنترل کیفیت در تولید خوراک دام و طیور وآبزیان از مهمترین مسائلی است که علاوه بر تضمین موفقیت، موجب افزایش بهره وری هر چه بیشتر سرمایه گذاری در حوزه زنجیره تولید محصولات پروتئینی می گردد و هیچ فاکتور دیگری همانند کنترل کیفی در تغذیه وبهره وری اقتصاد پرورش حیوانات مؤثر نمی باشد.
بدیهی است خط مشی مدیریت کلیه واحدهای پرورش و تولید خوراک دام باید در جهت پیاده سازی یک سیستم کیفیت مدون برنامه ریزی گردد. در این راستا توجه به دستورالعمل ها و اجرای مقررات GMP و HACCP نقش مهمی در خصوص تحقق اهداف کیفی تولید خواهد داشت.
کنترل کیفیت خوراک دام در واقع میزان تطبیق صحت فرمولاسیون، فرآوری وتولید صنعتی محصولات را در مقایسه با مشخصه های مورد انتظار معین می سازد.
کنترل کیفی خوراک دام علاوه بر اینکه شامل مقادیر کمی خوراک می گردد. بررسی قابلیت هضم و متابولیسم ترکیبات مذکور را نیز در بر می گیرد.
در یک مجموعه صنعتی تولیدی خوراک دام،واژه کنترل کیفی به معنای مسئولیت پذیری مدیران، آموزش مناسب کارکنان، تنظیم و ثبت اسناد و اجرای سیاست ها و روش های گوناگونی است که مبنای تولید خوراک دام استاندارد محسوب می گردد.
مسئول کنترل کیفی باید ضمن آگاهی از تجزیه شیمیایی و طبقه بندی مواد با روش های ارزشیابی آن آشنایی داشته باشد. بدیهی است در این راستا دانش طبقه بندی و شناخت خصوصیات کمی و کیفی مواد اولیه و محصولات خوراک دام از ضروریات محسوب می گردد.
منبع :کتاب آیین کار تغذیه بهینه دام