راهنمای بازرسی و درجه بندی کلزا
بخشی از راهنمای بازرسی و درجه بندی کلزا منتشره از سوی منابع کشور امریکا به شرح ذیل بیان می گردد.
کانولای حشرهزده:
کانولای حشرهزده، کانولایی است که با شپشکهای زنده یا سایر حشرات زنده مضر برای غله انبار شده مورد هجوم قرار میگیرد.
وجود هر شپشک زنده یا سایر حشرات مضر برای غله انبار شده که در نمونه کار یافت میشود، بر احتمال حشرهزدگی دلالت داشته و بیانگر اینست که کانولا میبایست به دقت برای تعیین حشرهزدگی، مورد بررسی قرار گیرد. در چنین مواردی، نمونه کار و نمونه بایگانی راقبل از رسیدن به این نتیجه که آیا کانولا حشرهزده است بررسی کنید. چنانچه نمونه کار عاری از حشره میباشد، نمونه بایگانی را بررسی نکنید.
شپشکهای زنده شامل شپشکهای انبار غله، شپشکهای ذرت، شپشکهای نخود گاوی و به میزان کمتری حشرات سوراخکننده غله میباشند. سایر حشرات زنده که برای دانههای انبار شده مضر هستند، شامل سوسکها، بیدهای غله و لاورها هستند
کانولایی که بخاطر تنفس بیش از حد، دمای بالایی را ایجاد کند، حرارتی در نظر گرفته میشود.. کانولای حرارتی، در مراحل نهایی آن، معمولاً واجد بوی ترشیدگی یا کپکزدگی است. دقت کنید تا کانولای حرارتی را با کانولایی که در آب و هوای گرم به علت انبار شدن در محفظههای نگهداری، واگنهای باری، یا محفظههای دیگری گرم و مرطوب میشود اشتباه نگیرید.
مبنای معینسازی: حرارتی (بودن) را بنا به شواهد در زمان نمونهگیری یا بر اساس نمونهای واجد خصوصیات کل محموله، معین کنید.
گواهی: کانولای حرارتی را بر اساس درجه نمونه ایالات متحده درجهبندی کرده و کلمه “حرارتی” را در بخش “ملاحظات” گواهینامه ثبت کنید.
مبنای معینسازی: بو را بنا به شواهد بدست آمده در زمان نمونهگیری، و بر اساس نمونه هم قبل و هم بعد از برداشت ضایعات بوجاری، یا در نوارهای فشرده (مورد استفاده برای معینسازی آسیب حرارتی و آسیب بطور مشخص سبز) تعیین نمایید. هنگامی که نوارهای فشرده استفاده میشوند، بو را بلافاصله بعد از له نمودن (فشرده نمودن) معین نمایید.
جدول شماره ۴-۳ مثالهای طبقهبندی بو
ترشیدگی | کپکزدگی | بوهای ناخوشایند از لحاظ تجاری |
بوی پوتین | خاک | پوست حیوانات |
تخمیر شدگی | حشره | ماده حیوانی یا گیاهی در حال فساد |
حشره | کپکی | کود |
خوک دانی | ماده ضدعفونی برای دفع آفات | |
دود /۱ | حشره کش | |
فرآوردههای نفتی | ||
راسوی آمریکایی | ||
دود | ||
سیگار | ||
/۱ بوهای دود فقط در کانولا، بذر کتان، سویا، و بذر گلآفتابگردان، به عنوان بوی ترشیدگی در نظر گرفته میشوند. |
بوهای ناشی از کانولای معیوب شده از حرارت: هنگامی که دانههای معیوب شده از حرارت موجود هستند، کانولا بویی بسیار شبیه بوی دود دارد. کانولای حاوی بوی “دود” به عنوان اینکه دارای بوی “ترشیدگی” است در نظر گرفته میشود، مگر آنکه دلیلی بر وجود یک ماده سوخته در آتش، در محموله یا نمونه اصلی موجود باشد. درغیر اینصورت، بوی دود به عنوان بوی ناخوشایند از لحاظ تجاری در نظر گرفته میشود.
بوی ناخوشایند از لحاظ تجاری: بوهای ناخوشایند از لحاظ تجاری بوهایی هستند که برای غله ناخوشایند بوده و سبب میگردند تا غله برای کاربرد تجاری عادی مناسب نباشد.
چنانچه بوی مواد ضدعفونی، دفع آفات و حشرهکشها، باقی بمانند و از بین نروند، به عنوان بو ناخوشایند از لحاظ تجاری در نظر گرفته میشود.